Sikeres Nők Clubja

“A jövő azok kezében van, akik mernek hinni álmaik szépségében.” Eleanor Roosevelt

Hírlevélfeliratkozás

Friss hírek a NŐK világából!

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csatlakozz a SikeresNőkhöz a Facebookon is!

stat

Friss topikok

  • Csak pozitívan!: Ha sikeres szeretnél lenni, pozitív gondolatokat, pozitív hozzáállást és motivációt, látogass el N... (2011.04.03. 22:04) Légy pozitív
  • PapsztKriszta: @monikam: Igen, ajánlom, mert ezek a TBSZ konstrukciók nem csak "mezei" lekötések, hanem befekteté... (2010.08.12. 10:58) Tartósíts!!

Linkblog

Te melyik skatulyából lógsz ki?

2010.04.27. 06:50 :: PapsztKriszta

 

Te melyik skatulyából lógsz ki?

Mottó: Senki sem gyömöszölhető bele egy tipológiai dobozba, de mindenki egy ilyen dobozból lóg ki! In medias res: ez egy kifejezetten tanult személyiségjegy, tehát átfordítható akár az ellentétébe.
 
Egy vizsgálat  során a résztvevőket arra kérték, hogy karikákat dobáljanak egy oszlopra. Volt, aki odament szinte az oszlophoz, és ráejtette a karikákat. Más olyan távolról próbálta rádobni az oszlopra a karikákat, ahonnan senkinek nem sikerülhetett. S volt, aki egy kérdéssel kezdte: Lehet próbát dobni? Az igenlő válaszra néhány próba után olyan távolságra helyezkedett az oszloptól, ahonnan még rádobálhatta a karikákat, ha mindent jól csinált.
 
 
Igen, ő a sikerorientált. Az oszlop mellé álló és a világ végéről dobálózó pedig egyaránt kudarckerülő volt. (A kudarc ugyanis mindkét esetben kizárva; az utóbbinál egyszerűen azért, mert ilyen távolról biztos, hogy senki nem tudja rádobni a karikát az oszlopra, tehát nem égő, hogy ő sem... Azért ez sajátos logika, nem?)
 
De haladjunk csak szépen sorban.
 
1. A sikerorientált személyre a személyiségjegy nevéből fakadóan az a jellemző, hogy feladat-helyzetben és,-vagy kritikus szituációban a sikerre tör. Ezt megkönnyíti, hogy - mivel a sikerorientáltság egy masszív attitűdként működik benne - vannak "előzmények", amelyek emlékképét felidézve hat az a meggyőződése, hogy mint a múltban volt, most is sikeres lesz.
Ez a meggyőződés oly módon képes csökkenteni az egyébként benne is fellépő aggályoskodást, hogy abból csak egy könnyű izgalom, feldobottság marad, ami kifejezetten elősegíti a célszerű viselkedés megszervezését és kivitelezését. Ettől persze még pozitívabb lesz emberünk én-képe, egy újabb sikerről szóló emlékkép keletkezik és raktározódik el agyában, várva, hogy a következő feladat-helyzetben aktivizálódhasson...
A feldobottság mást is tesz: hatására hősünk még alkalmasabb lesz arra, hogy ne csak célszerű, de originális, elegáns, a nézőket egyszerűen lenyűgöző megoldást találjon. A siker és annak tudata, ahogy a többiek ezt elismerték, persze újabb emlékkép formájában kerül elraktározásra, várva, hogy a következő feladat-helyzetben segítse... stb.
Emberünk így nemcsak azt tanította-tanítja magának, hogy ő mindig sikeres, hanem azt is megtapasztalja, hogy a többiek ezért egy kicsit irigylik is, nemcsak elismerik. Ez azért említendő, hogy érthető legyen: a sikerorientált-személyiség önértékelésének feltétele, hogy érzékelhesse a többiek irigységgel vegyes csodálatát. A show tehát egy kicsit nekik is és ezért szól.
 
2. A kudarckerülő beállítottságú személyiség is egy spirál mentén tevékenykedik, de az úgy hat, mint a gödörbe esett kutya kaparása: minél jobban kapar, annál mélyebb lesz a gödör. A múltra gondol feladat-helyzetben és- vagy kritikus szituációban ő is, de ő azért, hogy nehogy megint ugyanúgy befürödjön, illetve, hogy nehogy úgy járjon, mint a szomszéd a múltkor...
A kudarckerülő tehát azért veszít rengeteg időt, energiát és persze pénzt is, mert - mondjuk ki - ambivalens a helyzettel kapcsolatban: görcsösen, nemegyszer bármi áron el akarja kerülni a kudarcot. A tudatos szinten csak arra koncentrál, azért hoz áldozatot: mond le elérhető célokról, elégszik meg langyos sörrel és hideg levessel, hogy elkerülje a nagyobb rosszat. Ám a tudattalanban elfogadja, "bevállalja" a sikertelenséget: a kudarcot - a viselkedése ettől ambivalens.
 
 Tehát:
 
Ha sikerorientált személy vagy, vedd észre azt a szirén-hangot, amely azt búgja, hogy "Látod, megint belesápadnak az irigységbe az ügyetlenek, a nímandok - egyszerűen nagyszerű vagy, bár szerény, mint a zsenik általában...". Vedd észre, és ne engedd elhinni, bensővé válni ezt a rossz dumát. Azért törekedj új és elegáns sikerekre, hogy edzésben légy, hogy fejleszd magad, és vállalj inkább az elismerés-bezsebelés másnak is hasznos formáját: a példaadást s a tanítást.
 
Ha pedig kudarckerülő vagy, tanuld meg a fél pohár víz pozitív meghatározását: ne azért keseregj, hogy már csak egy fél pohárnyi vized van, hanem tudj örülni annak, hogy még félig van a poharad vízzel! Más szavakkal, fordíts 180 fokot az attitűdödön: ne a kudarcot kerüld, hanem a sikerre koncentrálj. A "Csak el ne rontsam" helyett a "Meg tudom tenni" vezessen.
 
Ha az akarat és a képzelet versenyre kel, mindig a képzelet győz. Vagyis hiába akarod a jót, ha a rosszat képzeled el, mint várható fejleményt. És: ahelyett, hogy a kudarcot akarjad elkerülni, képzeld el, hogy sikeres vagy (nem leszel, lennél, de jó lenne - hanem így: vagy; jelen idő, kijelentő mód), és viselkedj is úgy, ahogy egy sikeres embertől elvárható.
 
 
Válaszolj ezekre a kérdésekre  és ki fog derülni, Te melyik dobozból lógsz ki! :-)
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: siker kudarc tanulás önismeret

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresnokclubja.blog.hu/api/trackback/id/tr881955807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása