Advent
Szerintem ezek a napok a legtöbb családban a nagy készülődés, tervezgetés, sütés-főzés időszakát jelentik.
A készülődés nekünk nőknek a konyhai sűrgés-forgássalegyenlő. Mindannyian tervezgetjük az ünnepi menüt, a gazdaságos időbeosztást, hiszen ha nem tervezzük életünket idő szempontjából, akkor bizony az ünnep fárasztóvá fog válni számunkra. Ennek elkerülése miatt én már ilyenkor készítek sütiket, amelyek elállnak, így az ünnep előtti utolsó napokban csak azokra koncentrálok, amelyek frissen fogyaszthatók.
Íme egy "elállós" süti:
Mogyorós szívek
Hozzávalók:
12 dkg margarin
12 dkg cukor
1 db tojás
12 dkg liszt
1db citrom reszelt héja
1teáskanál őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szerecsendió
12 dkg darált mogyoró
12 dkg zsemlemorzsa
A kenéshez:
1 db tojássárgája
40 szem egész mogyoró
10 dkg étcsokoládé
3 evőkanál étolaj
A margarint habosra keverem a cukorral, a tojással, citromhéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval; beledolgozom a lisztet, darált mogyorót, és a zsemlemorzsát. Sima tésztát gyúrok, amelyet a hűtőben, letakarva 2 órát pihentetem. Ezután fél cm vastagra nyújtom. Szív alakú formákat szaggatok és tepsibe rakom, amelyet sütőpapírral bélelek.
A sütőt 200 fokra melegítem, a tésztát megkenem tojássárgával, ráteszek 1-1 szem mogyorót, majd 12-15 percig sütöm, majd pihentetem.
Ezalatt a csokit felolvasztom és elkeverem az étolajjal.
A sült szíveket félig a csokiba mártom és rácsra helyezve hagyom megszáradni.